We stressen wat af op ons werk, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van onderzoeksbureau TNO en het CBS. Zo’n 20% van de werkende beroepsbevolking in Nederland had vorig jaar burn-outverschijnselen. Bij jongeren tussen de 25 en 34 jaar ervaart zelfs 25% burn-outklachten veroorzaakt door het werk.
Een verstoring van de balans tussen werk en privé wordt als belangrijkste oorzaak genoemd. Door de coronacrisis zijn we meer thuis gaan werken en dat vervaagt de grens tussen werken en vrij zijn. Vooral jongeren hebben het gevoel altijd ‘aan te staan’ of aanwezig te moeten zijn. Sociale druk (partner, gezin, vrienden), het moeten presteren (collega’s, leidinggevende) en onzekerheid ten aanzien van je toekomst (inflatie, huizenmarkt) zijn belangrijke factoren die stress veroorzaken.
Het negeren van burn-outklachten kan leiden tot ziekte of langdurige arbeidsongeschiktheid. Zeker als je het gevoel hebt dat je die gezonde werk-privébalans helemaal niet meer kunt bereiken. Wie ziek is, is zelf soms niet meer in staat om de weg naar boven te vinden. Met wat hulp blijkt een oplossing toch vaak dichterbij dan gedacht.
Ontslag nemen bij burn-out of ziekte
Misschien kamp je zelf met burn-outklachten. Zolang je in dienst bent, wordt je salaris bij ziekte doorbetaald en hoef je je geen acute zorgen te maken. Toch zegt een stemmetje dat je misschien beter ergens anders zou kunnen werken. De werkdruk is te hoog, je moet altijd presteren, je collega’s zijn niet leuk of het klikt gewoon niet met je leidinggevende. Maar je weet ook dat je het recht op een WW-uitkering, Ziektewetuitkering of transitievergoeding kunt verspelen als je ontslag neemt bij ziekte. Dus blijf je zitten waar je zit en wacht je af.
Ontslagen worden tijdens ziekte
Je werkgever of bedrijfsarts hebben hopelijk gesprekken met je gevoerd over re-integratie. Die zijn er immers bij gebaat om je zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Maar soms lukt re-integratie na ziekte gewoon niet meer. Je werkgever is wettelijk verplicht om je salaris bij ziekte door te betalen tot het einde van je tijdelijke contract, met een maximum van twee jaar. Dat kan aanleiding zijn voor een werkgever om tijdens je ziekte toch tot ontslag over te gaan. Meestal doet je werkgever uit angst voor een torenhoge ontslagvergoeding of toewijzing van een billijke vergoeding helemaal niets. Een patstelling is het gevolg.
Ontslag nemen met wederzijds goedvinden
Onze ervaring leert dat een arbeidsjurist uitkomst kan bieden door te kijken of ontslag met wederzijds goedvinden mogelijk is. Door ervoor te zorgen dat je werkgever hiertoe (op papier) het initiatief neemt, kun je je WW-uitkering borgen en meestal ook onderhandelen over een passende ontslagvergoeding. Het voordeel voor een werkgever zit hem in het beperken van de duur van de loondoorbetaling, het tonen van goed werkgeverschap en behoud van een goede relatie met de rest van het personeel.
Zelf ontslag nemen tijdens ziekte
Wil je onderzoeken of je ondanks je ziekte toch ontslag kunt nemen? Eén mailtje of telefoontje naar een arbeidsjurist is genoeg om (gratis) te achterhalen wat je het beste kunt doen. Telefonisch kunnen we je meteen vertellen hoe je je uitkeringen en transitievergoeding veiligstelt. Indien gewenst, neemt het Juridisch Platform de communicatie met je leidinggevende of werkgever voor je uit handen. Dan kun jij je focussen op je herstel en je nieuwe baan.