Het is in allerlei opzichten een uitdaging als je besluit om je baan op te zeggen en zelf een bedrijf op te richten. Want hoe krijg je voldoende klanten, kun je voldoende financiering krijgen om voorraden aan te leggen, en hoe moet je de boekhouding inrichten? Op zich is de boekhouding ZZP niet zo vreselijk ingewikkeld. Je hebt immers geen werknemers, dus er is geen salarisadministratie nodig. Wettelijk moet de boekhouding ZZP echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moet onder andere duidelijk worden gemaakt welke bedragen naar inkoop, kosten, en naar je salaris gaan. Ook moet je zelf ieder kwartaal de BTW aangifte doen.
Wettelijke eisen
Eén van de belangrijkste wettelijke eisen is dat de boekhouding ZZP 7 jaar moet worden bewaard. Je mag het archief op papier en digitaal bewaren. Dat geldt voor alle officiële stukken, dus facturen, kassabonnen, contracten, bankafschriften, agenda’s, etc. Om dat op een overzichtelijke manier te doen kun je het beste de volgende categorieën aanbrengen in de boekhouding.
Administratie van crediteuren en debiteuren
De administratie van de debiteuren en crediteuren kan in één map worden gedaan. Er moet een duidelijke scheiding zitten tussen de debiteuren en de crediteuren. Het is goed om een scheiding aan te brengen tussen de facturen die afgehandeld zijn en de facturen die nog open staan.
Grootboekadministratie
De grootboekadministratie is niets anders dan een aantal verzamelmappen, waar de totale administratie van je bedrijf in is ondergebracht. Er wordt keurig geordend welke kosten voor de verschillende groepen activiteiten zijn uitgegeven of binnengekomen. Daarbij kun je denken aan telefoonkosten, autogebruik, compensatie autogebruik, betaalde en ontvangen BTW, etc.
Voorraadbeheer
Wanneer je bedrijf producten maakt heb je te maken met voorraden. In de administratie moet worden bijgehouden hoe groot de actuele voorraad is. Elk jaar moet er op een peildatum een inventarisatie van de voorraden worden gemaakt om te controleren of die nog klopt.
Administratie van in- en verkoop
Alle facturen voor in- en verkoop moeten in een grootboek worden gezet. ZZP’ers die gebruik maken van een boekhoudpakket hoeven dit niet bewust te doen, want dat wordt op de achtergrond al automatisch gedaan door de boekhoudsoftware.
Hulp vragen aan een boekhouder
Als je geen opleiding hebt gehad om te kunnen boekhouden klinkt dit waarschijnlijk best ingewikkeld. Maar in de praktijk valt de boekhouding ZZP best mee. Desondanks is het als je geen boekhouddiploma hebt goed om een boekhouder mee te laten kijken. Een methode die door veel ZZP’er wordt toegepast is dat ze zelf de dagelijkse boekhouding doen. Aan het eind van het jaar laten ze een boekhouder de jaaropgave maken. Op die manier wordt hun werk gecontroleerd. Bovendien zal de boekhouder je er op attenderen als je vergeten bent om gebruik te maken van fiscale voordelen.
Tip: Boekjewinst.nl